Rövid tájékoztató a FAI International Skydiving Commission Plenáris üléséről

FAI International Skydiving Commission (ISC) ülése 2023

Malmö (Svédország)

 

A COVID miatt két évnyi szünet után ismét személyes jelenléttel került megrendezésre az ülés, melyen hazánkat a MESZ elnökeként és egyben nemzeti delegáltként képviseltem. Ezen túlmenően Szerbia felkérésére az ottani ejtőernyős szövetséget is képviseltem. Az ülésen szintén részt vett Bánszki Tamás százados, a célbaugró nemzeti válogatott kapitánya és egyben a CISM ejtőernyős szakág leendő vezetője.

Valamennyi dokumentum (jelentések, pályázatok, szabálymódosítás) elérhető a FAI felhőben:

https://cloud.fai.org/s/trckTpi6q89S3K2   jelszó : ISCshare

A megnyitó után – a szokásoknak megfelelően – az In memoriam részben – került sor az előző évben eltávozattakról való megemlékezésre, melynek keretében kivetítették a fényképet és néhány méltató mondat is elhangzott Gajdán Miklós ny. ezredesről, Gál Szabolcs főtörzsőrmesterről és Szkorcze Zoltánról, a MESZ elnökségi tagjáról.

A FAI jelentését Markus Haggeney főtitkár mutatta be Zoom-os bejelentkezés során, melynek során lényegében megismételte a FAI 2022 november eleji közgyűlésén bemutatott tájékoztatóját. Ennek főbb pontjai: a FAI tagjai taglétszám csökkenés miatt lefelé minősítést kérnek, így a tagdíjak a 2000-es 1071000-ről mostanra 969054 CHF-re estek vissza. A FAI tagdíját 6%al emelik, melynek mértékét a jövőben a svájci árindexhez kötik. Idén nem küldenek figyelmeztetést, ha valamelyik tagország nem fizet tagdíjat március 31-ig, hanem a „not in a good standing” minősítést kapják. Amely országnak gondja van, az még a határidő előtt kezdeményezzen egyeztetést a FAI titkársággal, az elfogadhatatlan, hogy akár decemberben rendezzék a tárgyév tagdíját.

A FAI titkárság létszámát a 9,6 főről (részmunkaidő miatt), mostanra 5,6 főre csökkent, az utazási költségeket is visszafogták.

A szakágak „eltűnt pénzei” kapcsán elmondta, hogy azok virtuálisan léteztek, a FAI könyvvizsgálójának jelentéseit a tagországok minden évben elfogadták, korábban kellett volna reklamálni.  (Az IPC/ISC több éven keresztül próbálta tisztázni a pénzügyeket, sikertelenül. A FAI számláján voltak a szakágak ”tartalék pénzei” így azokhoz a FAI hozzáfért és felhasználta).

A FAI Végrehajtó Bizottsága a 2025-ben Kínában megrendezendő Világjátékokra három versenyszámot javasolt a szervezőknek: ejtőernyőzés – kupola kezelés, drón és akrobatikus siklóernyőzés.

A hivatalos személyek (bíró, zsűri, FAI ellenőr) részére nyitva áll az önkéntes biztosítási lehetőség, melynek összköltségéből az ejtőernyős szakág évente 15%-ot fizet.

Gernot Rittenschober ezredes írásos és szóbeli jelentése: a 45. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon az ausztriai Güssingben 29 ország 211 versenyzője vett részt, és a szervezők meghívásár az ISC elnöke is meglátogatta a rendezvényt. A 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságot Magyarország rendezi 2024 júliusában.

Eredményei alapján meghívást kapott a Világjátékokra Verebes Gábor, aki a középmezőnyben végzett (az egyik ernyőjét tartalmazó csomag csak három napos késéssel érkezett meg).

A közös magyar-spanyol javaslat arra vonatkozik, hogy a verseny kezdete után – sérülés, vagy más nyomós ok miatt - visszalépni kényszerülő versenyző/csapat a le nem ugrott/fel nem használt szélcsatorna idő árát - a szervezőkkel és főbíróval egyeztetve - visszakapja. Az eddigi szabály szerint a verseny kezdete utáni visszalépés esetén nem járt semmi visszatérítés. Tavaly még további megfontolást kért a Plenáris ülés, idén már senki sem ellenezte ezen jogos versenyzői/NAC igényt.

A második kategóriás versenyek rendezőinek 70 CHF licenc díjat kell fizetniük, és ezért a FAI versenynaptárába bekerül, az eredményeket feltüntetik. 

A Technikai és Biztonsági Bizottság vezetőjének dr. Sipos Istvánt, a magyar képviselőt választották meg.

Az orosz alelnök helyett új tagot kellett választani, ketten fogadták el a jelölést, az izraeli küldött visszalépett, így az USA delegáltja Jim Rees lett az alelnök.

A 2024-es Plenáris ülés megrendezésére egyetlen pályázó volt, az USA. A helyszín Orlando, Florida január 30 – február 4.