Feith Máté szélcsatorna ifjúsági Európa Bajnok

Idén Makaóban került megrendezésre az 5. Szélcsatorna világkupa és a 3. Szélcsatorna Európa bajnokság, április 16-20. között. (Az EB-t Fehéroroszország rendezte volna, de visszalépett, és Makaó „ugrott be”).

 

Hazánkat idén egyedül Feith Máté képviselte Solo Freestyle Junior kategóriában. Máté igen fiatal, 16 éves, kora ellenére már régóta repül, 10 évesen próbálta ki először a szélcsatornát és azóta is folyamatosan edz, melynek meg is lett az eredménye, hiszen 2023-ban a 4. Szélcsatorna Világbajnokságon első helyet ért el Solo Freestyle junior kategóriában, ezzel ő lett az első szélcsatorna világbajnokunk.

 

A Solo Freestyle kategória kétfajta repülésből áll, egy free körből, melyben zenére csinálják a versenyzők a saját maguk által összeállított és begyakorolt koreográfiát, valamint egy kötelező (compulsory) körből, ahol megadott gyakorlatokat kell végrehajtaniuk. Rendkívül érdekesen pontozzák a free kört, a verseny előtt a versenyzőknek le kell adniuk a videójukat a gyakorlatukról a bíróknak, amire kapnak egy technikai pontot 0-10-ig. A versenyen három szempontot pontoznak, melyből az egyik ez a technikai. Ebből a pontfajtából a versenyző maximum annyit érhet el, mint amennyit a leadott videó alapján a bírók adtak neki. Tehát, ha valaki nyolc pontot kapott videó alapján, akkor, ha a versenyen tökéletesen hajtja végre a körét, akkor is maximum nyolc pontot kaphat.

 

Az idei mezőny nagyon erős volt, de Máté így is a második legmagasabb technikai ponttot érte el, 9.0-át, ami igen magasnak mondható, azonban legnagyobb ellenfele, a szingapúri Isabelle Koh ennél egy picivel magasabb, 9.2 pontot kapott.

 

Kettejük küzdelme nagyon szoros volt, az első napon két kört repültek egy compulsory és egy free kört. A free körben Isabelle ért el több pontot két tizeddel, Máté viszont a compulsory körben remekelt és öt tizeddel több pontot ért el, így az első nap után mindössze három tized választotta el a két versenyzőt.

 

A verseny második napjára szintén két kör jutott a versenyzőknek, ugyanebben a felállásban, egy compulsory és egy free kör. A free körben megint Isabelle kapott több pontot, 18,5-öt Máté 18,0 pontjával szemben. A kötelező körben viszont most is Máténak sikerült jobban, 9,4 pontot kapott rá míg Isabelle 8,7-et.Így a második nap végén 54,2-53,7 volt az állás Máté javára.

 

A verseny utolsó napjára jutott a döntő kör, egy mindent eldöntő free kör. Mindkét versenyző gyönyörűen hajtotta végre a gyakorlatát, de a bírók végül Isabelle körét pontozták magasabbra, így mindössze 2 tized ponttal Isabelle Koh nyerte a Világkupát, Máté pedig ezüstérmes lett. Mivel Isabelle szingapúri, így Máté lett az Európa bajnok Solo Freestyle junior kategóriában!

 

 

Büszkék lehetünk hát Mátéra, aki rengeteg edzés és felkészülés árán érte el az eredményeit. Ezekben nagy segítsége volt edzője, Leonid Volkov korábbi Solo Freestyle világbajnok, és természetesen a szülei, Feith László és Feith-Tajti Mónika, akik fáradhatatlan támogatásukkal mindig mögötte állnak.

 

Jövőre megint Európába érkezik a szélcsatorna világbajnokság, érdemes lesz figyelni Mátéra, biztosan sok sikert fog még elérni!

 

Máté repülését megnézhetitek FB oldalán: https://www.facebook.com/feith.mate és a Watch Me Rise - Macau 2024 (youtube.com)

 

Kiss Gábor