Siklóernyős szabadtáv rekord

Detki Árpád április 23-án közel hét és fél órás repülése során 300.08 kilométert repült 40.25 k/h átlagsebességgel, teljesítményével egy régóta áhított határt sikerült átlépnie.

Rövid élménybeszámoló az eseményről.

"Nagyon jó időt jósoltak, csak a szél volt kérdőjeles. Amikor kiterítettünk a csörlőpályán nyugodtan lehetett kupolázni. Sőt, az erős szeles startot hátrafelé futással szimulálni kellett. Az egész napot flow élmény jellemezte, minden felhő úgy működött ahogy kellett, az első 2 órában 50+ km/h volt az átlagsebesség.

Sikerült az ernyővel teljesen összecsiszolódni, nagyon komoly teljesítménye van és élvezet vele termikelni. Volt 1-2 olyan erős termik hogy körhintában éreztem magam vagy felfelé spirálban. Ehhez képest nem volt túl rángatós idő.

A cél Szeged/Makó volt, de annyira adták a felhők, hogy egy picit többet akartam kihozni a napból. Ezért elkezdtem oldalazva repülni célként Lökösházát jelölve Közben a felhőalap 2300m lett ami nagy segítségemre volt. Az utolsó termiket sikerült addig kitekerni hogy a célt kényelmesen elérjem. Viszont végsiklás közben muszáj volt a dolgomat elvégezni ami a műszer kicsatolásával is jár.

Így letértem a kurzusról és kis híján átrepültem a határt. Az utolsó pillanatban fordultam vissza és immáron csak gyorsítóval tudtam a falu szélét elérni. Leszállás közben láttam az aznapi utolsó vonatot elmenni. Norbi régi távleírásából ötletet merítve bekéredzkedtem egy Pestre induló tehervonat fülkéjébe. Igazán kalandos volt a hazajutás, az első állomást leszámítva itt is jött a flow érzés mert Pestig zöld jelzéssel robogtunk a 750 m-es szerelvénnyel. Ennek a vezető nem annyira örült, mert a túl korai érkezés miatt neki kellett tovább vinnie a szerelvényt Párkányba. Végül majdnem emberi időben értem haza."

Tracklog.